top of page
Zoeken
  • rafnjotea

Liever een gutmensch dan een hypocriet

hypocriet hy·po·criet / zelfstandig naamwoord • de m • hypocrieten

1 huichelaar, schijnheilige 2 (niet algemeen) slappeling, kleinzerig kind


Wat voorafging: al een dik jaar legde het Twitteraccount Schuld & Vrienden de waarheid bloot van wat er zich achter de schermen van de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V) afspeelde. Het deed dat onder andere door screenshots te tweeten van interacties en posts van leden van S&V op schimmige fora zoals 4chan. Die interacties en posts stonden bol van ranzigheid, racisme, misogynie en haat — min of meer alles wat er fout is aan de wereld. Weinig verbazend dus dat Schuld & Vrienden al die tijd een doorn in het oog was van S&V-oprichter Dries Van Langenhove en de zijnen.


Enkele dagen geleden werd het kritische account verwijderd door de beheerder, nadat zijn identiteit aan het licht was gekomen en hij doodsbedreigingen had ontvangen uit extreemrechtse hoek. Het Nieuwsblad wijdde er dinsdag een artikel aan, in bewoordingen die niet naar de zin waren van Van Langenhove. Die deed er dan ook zijn beklag over in een zelfopgenomen filmpje. Zijn punt? Hou je vast: dat hij en zijn kliek slachtoffer zijn geworden van iemand ‘die doet aan cyberbullying, die mensen hun leven en hun toekomst probeert kapot te maken’. Hoe verfoeilijk!


Dat zijn organisatie destijds de heksenjacht tegen Jihad Van Puymbroeck mee in gang zette toen de jonge vrouw begin 2018 door de VRT aangeworven werd als socialemediaredactrice, is Van Langenhove kennelijk vergeten. Hypocrisie was nooit zo treffend zichtbaar.


Het is het bedje waarin Schild & Vrienden altijd al ziek geweest is. Ze presenteren zichzelf als slachtoffers van een ‘links trollenleger’ en van de even linkse ‘leugenpers’ die fake news verspreidt, terwijl ze zelf de ene na de andere anonieme online haatcampagne opzetten en al hun gore, nazistische overtuigingen wegsteken onder de dikste laag propaganda. Kostuumpje aan, dasje om, baardje af, haartjes strak en mooipraten maar. Triestige sujetten.


Ik zou willen zeggen dat ik er ziek van word, maar dat is hen te veel eer geven. Zelfs mijn kwaadheid gun ik hen niet. Neen, dan wentel ik me nog liever in mijn morele superioriteit. Dat is toch wat jullie al jullie tegenstanders aanwrijven, nietwaar, Dries Van Langenhove? Wel, weet u wat? Als het moreel superieur is om jezelf boven racisme en fascisme te achten, wel ja, dan voel ik me met veel trots moreel superieur aan iedereen die aanschurkt bij dat verwerpelijke gedrocht van een organisatie. Liever een gutmensch dan een fascistische hypocriet. Of dan, zoals Van Dale het ook verklaart, een kleinzerig kind.


Verschenen in dS Avond op 5 juni 201916 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page